Psychomotore gezinstherapie (PMGT)
Binnen psychomotorische gezinstherapie (PMGT) worden PMT en systeemtherapie gecombineerd. Daarom wordt dit ook gegeven door twee therapeuten. PMGT is een ervaringsgerichte therapie voor gezinnen. Er wordt gewerkt aan belangrijke gezinsthema’s. Praten werkt niet altijd goed genoeg om de interactiepatronen binnen het gezin te verbeteren. Doen en ervaren levert soms meer op. Tijdens sport- en spelvormen wordt er gewerkt aan het doorbreken van negatieve patronen binnen gezinnen.
Voor wie is psychomotorische gezinstherapie (PMGT)?
Deze therapie is geschikt voor gezinnen die het belangrijk vinden om samen te werken. De volgende aanleidingen spelen vaak een rol bij het inzetten van PMGT:
-
communicatieproblemen: het niet uiten of begrijpen van gevoelens.
-
conflictpatronen: terugkerende spanningen of ruzies binnen het gezin.
-
gedragsproblemen bij kinderen: teruggetrokken of agressief gedrag.
-
hechtingsproblemen: moeite hebben met het opbouwen van een emotionele verbinding.
-
trauma of stress: ingrijpende gebeurtenis(sen) die de gezinsdynamiek verstoren.
Hoe werkt psychomotorische gezinstherapie (PMGT)?
Binnen psychomotorische gezinstherapie voer je opdrachten uit met je gezinsleden. Dit zijn fysieke samenwerkingsspellen of rollenspellen. Je kunt hierbij denken aan een balansspel om te werken aan vertrouwen en ondersteuning. Het maakt interactiepatronen voelbaar en zichtbaar. Zo komt er meer inzicht in gedragspatronen. Hoe praten gezinsleden met elkaar? Hoe reageren gezinsleden op stress of frustratie en wie neemt welke rol in?
Kenmerken
Categorieën
|
|
Leeftijdscategorieën |
Kinderen Jongeren Jong volwassenen |
Hoofdgebieden | Jeugdzorg |