Casemanager Dementie
Ondersteuning bij je thuis. De casemanager dementie van Alliade is de contactpersoon voor mensen met (een vermoeden van) dementie en hun familie, partner en mantelzorger(s). De casemanager dementie biedt ondersteuning en begeleiding thuis, vanaf de diagnose tot aan opname. Degene beantwoordt al je vragen over dementie en vergeetachtigheid. En informeert je over thuiszorg en een zinvolle dagbesteding.
Wat kan de casemanager dementie voor je betekenen?
De casemanager dementie is gespecialiseerd in geheugenverlies en dementie. Elisa Coppoolse-Dijkstra, Marijke Hilverda-de Boer of Marion Luikel helpen je graag bij het vinden van passende zorg en ondersteuning in de verschillende fasen van de ziekte. Doel is dat je zo lang mogelijk in jouw vertrouwde omgeving kan blijven wonen. De casemanager dementie zorgt er ook voor dat je mantelzorger de zorg kan volhouden. En is het vaste aanspreekpunt voor jou en jouw omgeving.
Ondersteuning bij je thuis
Je kunt bij de casemanager dementie terecht voor:
- informatie over de verschijnselen van dementie
- praktische tips en omgangsadviezen rondom dementie
- emotionele ondersteuning aan jou en jouw mantelzorger
- aandacht voor de draagkracht/draaglast van jouw mantelzorger(s) en naasten
- verwijzing naar de juiste instanties en afstemming/overleg met de (huis)arts, de specialist ouderengeneeskunde en andere betrokken behandelaars, zoals de psycholoog.
Netwerk Dementie Fryslân
De casemanagers dementie van Alliade maken, samen met Thuiszorg Het Friese Land, KwadrantGroep, Thuiszorg Zuidwest Friesland en ZuidOostZorg deel uit van Netwerk Dementie Fryslân. Op de website vind je ook de eventuele wachttijden. Het netwerk faciliteert casemanagers dementie in hun dagelijkse werk zodat zij lokaal een sterk netwerk op kunnen bouwen rondom de persoon met dementie en hun naasten. Alles met maar één doel: de best mogelijke, persoonsgerichte zorg in Fryslân voor mensen met dementie en hun omgeving.
Verwijzing naar casemanager dementie
De geriater, huisarts of specialist ouderengeneeskunde kan je doorverwijzen, maar je kan ook rechtstreeks bij de casemanager dementie terecht.
Als je een WLZ-indicatie hebt (Zorg in Natura/Persoongebonden Budget) loopt de vergoeding via de WLZ-indicatie.
Heb je geen WLZ-indicatie? Dan worden de kosten vaak vergoed vanuit je basisverzekering. Ben je vanaf 2025 verzekerd bij de zorgverzekeringen die vallen onder Menzis en VGZ, zoals Univé? Daar heeft Alliade helaas geen contract mee. Daarvoor kan je terecht bij de andere casemanagers dementie die bij Netwerk Dementie Fryslân horen. De casemanager kan je hiermee helpen.
Een afspraak maken met de gespecialiseerd casemanager dementie
Wil je weten wat de gespecialiseerd casemanager dementie voor je kan betekenen? Of wil je een afspraak maken? Bel dan het algemene telefoonnummer 088 - 244 42 00. Of neem direct contact op met één van onze gespecialiseerde casemanagers dementie:
- Elisa Coppoolse-Dijkstra (regio Weststellingwerf): e.coppoolse-dijkstra@alliade.nl of 06 - 55 49 83 78
- Marion Luikel (Heerenveen): m.luikel@alliade.nl of 06 - 21 64 50 69
- Marijke Hilverda-de Boer (regio Weststellingwerf en Heerenveen): m.hilverda@alliade.nl of 06 - 33 14 07 64
Ervaring casemanager dementie Alliade
Ada Adema vertelt over de hulp van casemanager dementie Marion bij haar moeder met dementie.
Een goede klik
‘Via het ziekenhuis kregen we het advies om met een casemanager dementie te praten. Er was meteen een goede klik met Marion. Zij gaf duwtjes in de rug over waar we alvast over na moesten denken. Dat vonden mijn ouders eerst niet zo nodig, maar bleek later heel goed geweest te zijn. Zo konden mijn ouders toen nog veel dingen samen bespreken en beslissen wat een jaar later echt niet meer kon, door de toegenomen dementie. Ook kregen we tips van Marion over dagelijkse problemen. Bij vragen als ‘wat nu?’ en ‘wat is er mogelijk?’, hielp Marion.
Mijn moeder verhuisde op een gegeven moment naar afdeling Iris, in Marijke Hiem, speciaal voor mensen met geheugenproblematiek. Toen mijn moeder overleed maakten de medewerkers een mooi gedenkhoekje met bloemen, mijn moeders foto en de rouwkaart. Zo onthielden de cliënten ook beter dat mijn moeder er niet meer was. En voor de uitvaart deden bewoners en medewerkers mijn moeder uitgeleide, heel mooi’.
Kenmerken
Categorieën
|
|
Leeftijdscategorieën | Ouderen |
Hoofdgebieden | Ouderenzorg |