Alliade lid van Korsakov Kenniscentrum

18 september 2024

Alliade is sinds kort lid van het Korsakov Kenniscentrum. Het centrum ontwikkelt en deelt kennis over Korsakov. Met als doel de levensomstandigheden van mensen met Korsakov te verbeteren, de maatschappelijke bekendheid te vergroten en de aandoening terug te dringen. Alliade heeft op dit moment gemiddeld twintig cliënten met het syndroom van Korsakov. Een groot deel daarvan woont in woonzorglocatie LindeStede in Wolvega.

Alliade ouderenzorg is klaar om de Korsakov-zorg verder te ontwikkelen zegt Lisenka Folkers (programmamanager Alliade). “In de jaren negentig zette LindeStede een afdeling voor mensen met Korsakov op. Dit maakt dat er al veel kennis en expertise in huis is. We zien verder dat de afdeling een belangrijke voorziening is voor verwijzers in deze regio.” 

Verdere doorontwikkeling voor de regio

Lisenka: “We onderzoeken al of er doorontwikkelingen nodig zijn. Bijvoorbeeld over bij- en nascholing, zorgprogrammering en deelname aan kennisbijeenkomsten. We gaan ook na wat de benodigde capaciteit voor de regio is en kijken naar andere specifieke doelgroepen. Zo zien we een groeiend aantal verwijzingen van mensen met cognitieve schade door middelengebruik. Deze, meestal nog jongere doelgroep, heeft baat bij een vergelijkbaar behandelklimaat, structuur en voorspelbaarheid.”  

Kennisverbreding van de medewerkers

Alliade neemt deel aan bijeenkomsten en trainingen via Noorderbreedte. Met het lidmaatschap van het Korsakov Kenniscentrum erbij kan de kennis nog verder verbreden. Zo kunnen medewerkers scholingen volgen die het Korsakov Kenniscentrum aanbied en kan men aansluiten bij specifieke vakgroepen. 

Voordelen van het lidmaatschap

Andere voordelen van het lidmaatschap zijn het leren van elkaars best practices en samen kennis en expertise ontwikkelen. "Het zou mooi zijn om bij andere zorgorganisaties te kijken hoe zij werken en daarvan te leren," zegt Folkers. Voor regiebehandelaren biedt het lidmaatschap bovendien interessante mogelijkheden voor samenwerking (een multidisciplinaire aanpak). Tot slot krijgt het Korsakov Kenniscentrum een team uit Friesland erbij met veel kennis en ervaring. Ons team heeft jarenlange ervaring in het bieden van wonen met zorg en behandeling voor deze specifieke doelgroep."

  • Delen

Kenmerken


Categorieën
Leeftijdscategorieën Volwassenen
Ouderen
Subcategorieën Kleinschalige woon- en behandelgroepen
Woonzorg
Hoofdgebieden Ouderenzorg
  • Delen