• Home
  • Over Alliade
  • Nieuws
  • Noordelijke zorgorganisaties werken aan gezamenlijke regionale flexpool en stoppen met zzp-pool FAIR Noord.

Noordelijke zorgorganisaties werken aan gezamenlijke regionale flexpool en stoppen met zzp-pool FAIR Noord.

15 november 2024

De handhaving op de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) per januari 2025 zorgt voor onrust in de zorgsector. Als antwoord hierop werken acht zorgorganisaties in Noord-Nederland vanuit een coöperatie samen aan een innovatieve oplossing: een regionale flexibele pool van zorgprofessionals met een arbeidsovereenkomst. Deze regionale flexpool biedt zorgprofessionals de mogelijkheid om flexibel te werken binnen de kaders van een arbeidsovereenkomst en zorgt tegelijkertijd voor zekerheid bij zorginstellingen in de regio.  

Dit jaar is door de zorgorganisaties een coöperatie opgericht voor FAIR Noord, een regionale zzp-pool. Door de handhaving van de Wet DBA vanaf 2025 wordt het inzetten van zzp’ers in de zorg complex. Wie onder leiding werkt, ingeroosterd wordt of hetzelfde werk verricht als een medewerker in loondienst is volgens de wet geen zelfstandige. Dit betekent dat de coöperatie per 1 januari stopt met de regionale zzp-pool FAIR Noord. Als oplossing verkennen ze de mogelijkheden voor een regionale flexibele pool voor zorgprofessionals die zelfstandig willen werken. Maar dan met de zekerheid van een arbeidsovereenkomst.

Innovatieve oplossing voor flexibele inzet in de zorg 

In de huidige arbeidsmarkt is het voor zorginstellingen lastig om roosters rond te krijgen zonder gebruik te maken van commerciële bureaus. Daarom startten de zorgorganisaties FAIR Noord, dat zzp’ers in de zorg aan zorgorganisaties verbindt tegen kostprijs. ‘Het doel is om zorggeld in de zorg te houden en samen te werken aan kwaliteitsverhoging’, aldus Rob Vianen, bestuurder van de coöperatie en één van de initiatiefnemers. 

Ondanks het stoppen van de zzp-pool, blijft dit doel staan. De verkenning van een regionale flexpool is de volgende stap in het versterken van de samenwerking op de noordelijke arbeidsmarkt. Op deze manier kunnen zelfstandige zorgprofessionals kiezen waar en wanneer ze werken. Hiermee hebben ze de zekerheid van een arbeidsovereenkomst én de flexibiliteit van een zelfstandige.

Toekomstige perspectieven voor samenwerking 

De gezamenlijke flexpool is het begin van een bredere ambitie om de regionale arbeidsmarkt voor de zorg toekomstbestendig te maken. De coöperatie van zorgorganisaties ziet kansen voor verdere uitbreiding van diensten die bijdragen aan duurzame en flexibele inzetbaarheid in de zorg. ‘Wij geloven in een flexibele arbeidsmarkt waar zoveel mogelijk mensen met plezier in loondienst werken’, aldus Elze Vonk, voorzitter raad van bestuur Alliade en één van de leden van de coöperatie. De lancering van een regionale flexpool in 2025 zou dan ook een mijlpaal markeren in het versterken van deze visie.  

Noot voor de redactie 

Voor vragen of aanvullende informatie kunt u contact opnemen met Rob Vianen, bestuurder coöperatie en initiatiefnemer regionale flexpool. 

 

De initiatiefnemers van de coöperatie Zorg en Welzijnsorganisaties; 

Alliade, KwadrantGroep,  Vanboeijen, De Zijlen, Zorgroep Sint Maarten, Trajectum, Zorgroep Hof en Hiem, Leppehiem.

 

 

  • Delen

Kenmerken


Categorieën
Leeftijdscategorieën Kinderen
Jongeren
Jong volwassenen
Volwassenen
Ouderen
Subcategorieën Kleinschalige woon- en behandelgroepen
Woonzorg
Dagbesteding
Begeleid wonen
(Begeleid) zelfstandig wonen
Kinderdagcentrum (KDC)
(hoofd)kantoor
Hoofdgebieden Ouderenzorg
Gehandicaptenzorg
Jeugdzorg
Werk & dagbesteding
Thuis hulp
Maatschappelijke ondersteuning
Re-integratie
  • Delen