Dysfagiecongres: sfeerimpressie en alle presentaties
Afgelopen donderdag bezochten zo'n 225 zorgprofessionals en familieleden van mensen met een verstandelijke beperking het dysfagiecongres. Hoogtepunt van deze energieke en interessante middag: de feestelijke lancering van het SD-VB. De presentaties terugkijken? Benieuwd naar de foto's? Alles staat voor je klaar.
SD-VB en cyclisch dysfagiewerkproces
Logopedist-onderzoekers Marloes Schüller-Korevaar en Susanna van der Woude glimmen en stuiteren nog na wanneer de laatste bezoekers even na vijven vertrekken. Ze kunnen terugblikken op een prachtig congres, waarmee ze een lange periode van onderzoek naar dysfagie bij mensen met een verstandelijke beperking afsluiten.
Het eindproduct prijkt op de presentatietafel in de hal: het SD-VB, het screeningsinstrument waarmee begeleiders snel en eenvoudig het risico op voedings- en slikproblemen in kaart kunnen brengen. Maar er is meer: ze ontwikkelden ook het cyclische dysfagiewerkproces, waarbij screening met het SD-VB de eerste stap is, zo nodig gevolgd door observatie, diagnostiek en advies door de logopedist, de uitvoering en latere evaluatie van het advies en na twee jaar opnieuw een screening.
Presentaties terugkijken?
Natuurlijk vertelden Marloes en Susanna tijdens het congres waarom het screenen op dysfagie zo belangrijk is en hoe ze het screeningsinstrument en werkproces stapsgewijs hebben ontwikkeld. Hun collega's verzorgden later in de middag workshops over de implementatie van het SD-VB, casuïstiek over voedings- en slikproblemen, het IDDSI (om allemaal dezelfde taal te spreken als het gaat om de consistentie van dranken en voeding) en de relatie tussen dysfagie en obstipatie.
Wil je een of meerdere presentaties terugkijken? De pdf's staan voor je klaar.
SD-VB bestellen?
Ben je geïnteresseerd in de ontwikkeling van het SD-VB of wil je het bestellen? Op de projectpagina vind je veel achtergrondinformatie en een link naar de website van uitgever Bohn Stafleu van Loghum.
Het SD-VB is beschikbaar in een gedrukte en digitale versie. Bij Alliade gebruiken we de digitale versie, die is ingebouwd in vragenlijst-applicatie BergOp.
Minidocumentaire Regie in de regio
Tijdens het congres ging ook de minidocumentaire Regie in de regio in première. Deze korte film (gemaakt door studenten van het Honours College van Rijksuniversiteit Groningen) is opgenomen binnen Alliade en gaat over de rol van de regieverpleegkundige in de gehandicaptenzorg.
Heb je de documentaire gemist? Of wil je 'm nog eens terugkijken? Tijdens de Alliade Kennisdagen op 13 en 14 september wordt hij opnieuw vertoond.