Hij is er: de Keuzegids screening en diagnostiek VB!

5 september 2024

Wat is een verstandelijke beperking? En hoe stel je die op een goede manier vast? In de Keuzegids screening en diagnostiek VB lees je er alles over. Annemarie Koopman (programmaleider passende zorg, passende interventies bij Vilans) nam deze week het eerste exemplaar in ontvangst. Vanaf nu is het boek voor iedereen beschikbaar.

Waar gaat de Keuzegids over?
Het boek gaat in op de volgende vragen:

  • Wat is een verstandelijke beperking?
  • Hoe stel je een verstandelijke beperking en de mate ervan vast?
  • Wat is intellectueel en adaptief functioneren?
  • Waarom is het belangrijk om deze beide vormen van functioneren in kaart te brengen?
  • Welke instrumenten zijn hiervoor beschikbaar?
  • Welke instrumenten zijn voor de individuele cliënt het meest geschikt?

Handige overzichten en keuzewijzers
De Keuzegids geeft overzichten van alle beschikbare Nederlandstalige instrumenten voor het screenen en diagnosticeren van het intellectueel en adaptief functioneren van mensen met een verstandelijke beperking. Mét handige keuzewijzers om voor iedere cliënt het meest passende instrument te kunnen kiezen.

Wat staat er verder in de Keuzegids?
In het boek staat passende zorg steeds centraal. Het schetst ook maatschappelijke, sectorbrede en organisatorische ontwikkelingen die voor de gehandicaptenzorg van belang zijn. Waarbij er onder andere aandacht is voor personeelsschaarste, de toename van complexe problematiek en evidence-based werken. Bovendien wordt toegelicht hoe we nu anders naar een verstandelijke beperking kijken dan in het verleden.

Voor wie is de Keuzegids?
Het boek is niet alleen nuttig voor gedragskundigen en psychodiagnostisch medewerkers, maar bijvoorbeeld ook voor beleidsmakers, locatiehoofden en begeleiders die benieuwd zijn hoe het niveau van cliënten wordt bepaald en voor studenten die willen leren wat een verstandelijke beperking precies is.

Wil jij de Keuzegids ook?

Meer weten over het onderzoek?
De Keuzegids is het eindresultaat van grondig literatuuronderzoek door de afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) van Alliade. Op de projectpagina kun je meer lezen over het onderzoek en de ontwikkeling van het boek. Heb je vragen over de Keuzegids? Neem dan contact op via pwo@alliade.nl.

  • Delen

Kenmerken


Categorieën
Hoofdgebieden Gehandicaptenzorg
  • Delen