Iris van der Weg wint Alliade Stimuleringsprijs 2024!

13 september 2024

Alliade reikt elk jaar de PWO Stimuleringsprijs uit. Het is een pluim voor iemand die zich buitengewoon heeft ingespannen voor praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek en een bijzondere groei en gedrevenheid heeft laten zien. Tijdens de Alliade Kennisdag op 13 september ontving verpleegkundige- onderzoeker Iris van der Weg (verpleegkundige bij Alliade ouderenzorg en onderzoeker bij PWO) de prijs uit handen van Loes Kater, lid van de Raad van Bestuur.

Het spande erom
Naast Iris was ook Inge Zomervrucht (psychomotorisch therapeut bij de Centrale Behandeldienst en onderzoeker bij PWO) genomineerd voor de Stimuleringsprijs. De jury had er een zware kluif aan om de winnaar te kiezen; het spande erom. Beide genomineerden zijn erg gedreven en zeer goed op weg met onderzoek. Inge al wat langer, Iris veel korter. Uiteindelijk gaf de zeer snelle groei van Iris als onderzoeker de doorslag. ‘Daarmee sluit ze één op één aan bij de strategische ambitie van Alliade: Samen elke dag een beetje beter,’ zo schreef de jury.

Trekker en ambassadeur
Iris was nog niet erg lang afgestudeerd en pas kort werkzaam bij Alliade toen ze zich bij PWO meldde om mee te werken aan het onderzoek naar doelgroepen en methodieken in de verpleeghuiszorg. Als hbo-verpleegkundige zocht ze inhoudelijke verdieping. Iris’ opleiding bevatte minder onderzoek dan andere opleidingen, maar dat zat haar niet in de weg. Het systematische werken en andere vaardigheden die nodig zijn voor goed onderzoek, maakt ze zich razendsnel eigen. Inmiddels is ze een van de trekkers van het project en een echte ambassadeur, omdat ze laat zien dat onderzoek ook zeker voor verpleegkundigen interessant, verdiepend en haalbaar kan zijn.

Met de prijs wil de jury Iris complimenteren en stimuleren om door te gaan op weg die ze is ingeslagen!

Zelfstandig, gedreven en rolzuiver
Inge heeft net haar onderzoek naar psychomotorische gezinstherapie (PMGT) bij afgerond. De jury was onder de indruk van de gedegen opzet, waarbij ze meetgegevens afwisselde met ervaringen van gezinnen en hulpverleners. Inge werkte zeer zelfstandig en gedreven, ook als het even tegenzat. Daarnaast groeide ze sterk in haar ‘rolzuiverheid’ en wist ze de pet als behandelaar en onderzoeker steeds helderder af te wisselen. Inges onderzoek geeft de eerste voorzichtige resultaten over de inzet van PMGT bij gezinnen met een (of meerdere) kind(eren) met LVB. Ook leverde het concrete verbeterpunten op voor PMGT binnen de poli.

De jury wil ook Inge een groot compliment geven, net als een aanmoediging om door te gaan met onderzoek om de zorg te verbeteren.

Waar bestaat de prijs uit?
De PWO Stimuleringsprijs bestaat uit:

  • een kunstwerk (gemaakt door een van de kunstenaars van Mooi op 12 in Franeker)
  • een ruimtelijk beeldje
  • cadeaubonnen
  • een ingelijste oorkonde

Waar lette de jury op ?
De jury bestond dit jaar uit Loes Kater (lid Raad van Bestuur), Emma van Reijmersdal (directeur Centrale Behandeldienst) en Alain Dekker (hoofd PWO). Ze letten onder andere op:

  • de persoonlijke groei en inspanningen van de onderzoeker
  • diens wetenschappelijke kwaliteiten en manier van werken
  • de verbinding met de strategische koers van Alliade en actuele maatschappelijke ontwikkelingen

  • Delen
  • Delen