Anouk van Vilsteren wint Alliade Scriptieprijs 2024!

14 september 2024

Jaarlijks worden binnen Alliade veel (afstudeer)onderzoeken uitgevoerd. Zowel door Alliade-medewerkers die een vervolgopleiding doen als door studenten van buitenaf. Allemaal maken ze kans op de Alliade Scriptieprijs, die wordt toegekend aan een student met een bijzondere persoonlijke groei en een scriptie van hoge kwaliteit met veel relevantie voor de praktijk. Tijdens de Alliade Kennisdag op 14 september ontving Anouk van Vilsteren de prijs uit handen van Elze Vonk, voorzitter van de Raad van Bestuur.

Erg goede vertaling naar de praktijk
Anouk studeert orthopedagogiek aan Rijksuniversiteit Groningen en deed literatuuronderzoek naar adviezen die begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking kunnen helpen bij het omgaan met gedragsveranderingen door dementie. ‘Het onderzoek is heel gedegen opgezet, Anouk werkte erg zelfstandig en de scriptie is prettig leesbaar,’ zo vond de jury. Als klap op de vuurpijl maakte Anouk een overzichtelijke folder met praktische tips voor begeleiders en familieleden. ‘Een erg goede vertaling naar de praktijk,’ aldus het juryrapport.

Anouks scriptie lezen en de folder met tips bekijken? Bezoek de scriptiepagina.

Passende, goed onderbouwde zorg
De andere twee genomineerden waren Tessa van Gelder en Fleur Joolink. Beiden deden voor hun opleiding psychomotorische therapie aan Hogeschool Windesheim onderzoek naar psychomotorische gezinstherapie. Ook zij schreven een gedegen, goed leesbare scriptie met interessante resultaten. De jury moedigt hen, net als Anouk, aan om het dagelijkse werk in de zorg te blijven bestuderen en te blijven kijken of iets écht werkt, zodat we cliënten passende, goed onderbouwde zorg kunnen bieden.

Tessa’s scriptie lezen: Therapeutische alliantie bij psychomotorische gezinstherapie

Fleurs scriptie lezen: Psychomotorische gezinstherapie

Waar bestaat de prijs uit?
De Alliade Scriptieprijs bestaat uit:

  • een ruimtelijk beeldje
  • een pen met inscriptie
  • een ingelijste oorkonde

Waar lette de jury op?
Afgelopen studiejaar werden binnen Alliade 17 scripties afgerond. Eva Jaarsma, coördinator studentenonderzoek, maakte een voorselectie, waarbij ze vooral keek naar het cijfer en de inzet en persoonlijke groei van de student. De jury bestond dit jaar uit Loes Kater (lid Raad van Bestuur), Emma van Reijmersdal (directeur Centrale Behandeldienst) en Alain Dekker (hoofd PWO). Ze letten op de wetenschappelijk kwaliteit, duidelijkheid en leesbaarheid van de scriptie en op de relevantie voor de praktijk. Ook keken ze naar de aansluiting bij de strategische koers van Alliade en actuele maatschappelijke ontwikkelingen.

  • Delen
  • Delen