In gesprek over de opvoeding: op weg naar een praktisch hulpmiddel

Student:             Lena Slaterus
Opleiding:          Postmasteropleiding orthopedagoog-generalist, Opleidingsinstituut PPO 
Jaar:                    2021
Cijfer:                  9

Struikelblok
Praten over een zorgelijke opvoedsituatie is vaak niet makkelijk. Dat vinden zowel ouders en opvoeders met een licht verstandelijke beperking (LVB) als hulpverleners. Vooral lastige, abstracte begrippen als emotionele veiligheid, stabiliteit, responsiviteit en ontwikkeling vormen nogal eens een struikelblok.

Wat bedoel je?
Ouders met een LVB begrijpen soms niet wat met abstracte begrippen wordt bedoeld of ze geven er een andere invulling aan dan de hulpverlener. Met een passend hulpmiddel kan de hulpverlener uitleggen wat het begrip betekent en wat van ouders wordt verwacht. Ook is er zo meer sprake van gelijkwaardigheid en echte samenwerking. Maar zijn ze er, die passende hulpmiddelen?

Welke hulpmiddelen gebruiken hulpverleners?
Lena Slaterus is gedragskundige bij Alliade en volgde de postmasteropleiding tot orthopedagoog-generalist. Voor het onderdeel Evidence Based Practice sloot ze aan bij het PWO-onderzoek Opvoeden doe je samen. Hierbinnen onderzocht ze welke hulpmiddelen hulpverleners gebruiken om moeilijk grijpbare onderwerpen in gesprekken over de opvoedsituatie te verduidelijken en concretiseren.


Samenvatting

  • Wat was de aanleiding voor het onderzoek?
  • Wat is de onderzoeksvraag?
  • Hoe is het onderzoek uitgevoerd?
  • Wat is de eindconclusie?
  • Wat is de meerwaarde van dit onderzoek voor de cliënt, verwant en zorgmedewerker?
  • Welke aanbevelingen zijn er voor de praktijk?

Documenten

Hoofdgebied
Jeugdzorg
Onderzoekslijn(en)
LVB
  • Delen