Wie zijn de vrijwilligers?
Op de locaties van het onderzoek werken in totaal 275 vrijwilligers. Dit zijn 240 reguliere vrijwilligers (88%), 23 cliënt-vrijwilligers (8%) en 11 verwant-vrijwilligers (4%).
De meeste vrijwilligers zijn vrouwen zonder betaalde baan of gepensioneerden. Ze doen al jaren vrijwilligerswerk. De vrijwilligers doen vrijwilligerswerk omdat ze het leuk vinden, ze mensen willen helpen en omdat de cliënt het nodig heeft. Gemiddeld zijn de vrijwilligers 15 minuten kwijt aan reistijd van huis naar de locatie van het vrijwilligerswerk.
Wat doen de vrijwilligers?
De vrijwilligers vervullen de volgende taken:
- sportieve activiteiten, zoals wandelen of zwemmen
- activiteiten binnenshuis, zoals knutselen en spelletjes doen
- met de cliënt naar de kerk gaan
Zijn er per locatie verschillen in het aantal uren vrijwilligerswerk?
De locatie is bepalend voor het aantal uur vrijwilligerswerk. Met gemiddeld 14,8 uur per maand wordt in de omgekeerde integratiewijk het meeste vrijwilligerswerk gedaan. Hier zijn ook de meeste cliënt-vrijwilligers aanwezig. Het minste aantal uur vrijwilligerswerk is op het instellingsterrein: gemiddeld 4,6 uur per maand.
Speelt het niveau van de verstandelijke beperking van cliënten een rol?
Het niveau van de verstandelijke beperking en de mate van gedragsproblematiek blijken een rol te spelen in het aantal vrijwilligers. Uit het onderzoek komt naar voren dat de groepen cliënten met een matige verstandelijke beperking en met een ernstige meervoudige beperking de meeste vrijwilligers hebben voor individuele activiteiten.
Groepsactiviteiten worden vooral gedaan met cliënten met een lichte verstandelijke beperking en een matige verstandelijke beperking. Dit zorgt voor een grote groep vrijwilligers bij deze doelgroepen. Cliënten met een verstandelijke beperking en gedrags- of psychiatrische problematiek doen vrijwel geen groepsactiviteiten en hebben daarmee ook weinig vrijwilligers.