Psychomotorische gezinstherapie

Student:            Fleur Joolink

Opleiding:         Psychomotorische therapie en bewegingsagogie, Hogeschool Windesheim 

Jaar:                   2024

Cijfer:                 7


Samenvatting

  • Wat was de aanleiding voor het onderzoek?

    Bij gezinnen met kinderen met gedragsproblemen en psychiatrische stoornissen is vaak sprake van inadequate interactiepatronen. De ervaring bij Alliade is dat psychomotorische therapie zorgt voor positieve verandering in de interactie bij gezinnen met ten minste één kind met LVB, maar het was niet bekend of die ervaring overeenkomt met de beleving van de ouders en kinderen.

  • Wat waren de onderzoeksvragen?

    Hoofdvraag
    Welke verandering is er na het volgen van PMGT opgetreden in de interactie tussen ouder(s) en kind(eren) bij gezinnen met ten minste één kind met LVB?

    Deelvragen
    1. Welke verandering ervaren ouders na het volgen van van PMGT in de ouder-kindinteractie op de subschalen conflicthantering, acceptatie en de totaalscore?
    2. Welke verandering ervaren kinderen na het volgen van van PMGT in de ouder-kindinteractie op de subschalen conflicthantering, acceptatie en de totaalscore?

  • Hoe werd het onderzoek uitgevoerd?

    In totaal deden 6 gezinnen met ten minste één kind met een LVB mee aan het onderzoek . Fleur bracht met de Ouder-Kind Interactie Vragenlijst- Revised (OKIV-R) de interactie tussen ouders en kinderen op het gebied van acceptatie en conflicthantering in kaart. Om de verandering in de ouder-kind interactie na het volgen van PMGT te kunnen meten, maakte ze gebruikvan de Wilcoxon Signed Ranking Test. De resultaten verwerkte ze in 4 categorieën.

    1. vaders over hun kinderen
    2. moeders over hun kinderen
    3. kinderen over hun vader
    4. kinderen over hun moeder

    Vervolgens keek ze naar  de verschillen in de scores van de begin- en eindmeting.

  • Wat is de eindconclusie?

    Er treden veranderingen op in de ouder-kindinteractie na het volgen van PMGT, maar de veranderingen berusten op toeval. Moeders ervaren een hogere mate van acceptatie.  

  • Welke aanbevelingen zijn er voor de praktijk?

    Om vast te kunnen stellen dat veranderingen in de interactiepatronen binnen het gezin kunnen worden toegeschreven aan PMGT, is verder onderzoek noodzakelijk. Er zou dan gebruik moeten worden gemaakt van:

    • een grotere onderzoekspopulatie
    • een passende vragenlijst voor de doelgroep LVB
    • follow-up
    • een vast behandelprotocol

    Daarnaast is het aan te raden om specifiek het effect van PMGT op het kind of de kinderen met LVB te meten.

Hoofdgebied
Jeugdzorg
Onderzoekslijn(en)
Evidence based screening, diagnostiek en behandeling, LVB
  • Delen