Coronacentrum Friesland
Op locatie LindeStede in Wolvega was er een quarantaine- en isolatie faciliteit beschikbaar voor Friesland. Vanaf 1 april 2022 is deze locatie gesloten.
Op locatie LindeStede in Wolvega was er een quarantaine- en isolatie faciliteit beschikbaar voor Friesland. Vanaf 1 april 2022 is deze locatie gesloten.
Dit initiatief voor een provinciale quarantaine- en isolatie faciliteit was ontstaan in nauwe samenwerking met Veiligheidsregio Fryslân. De afdeling van Alliade ouderenzorg in Wolvega bij LindeStede was bedoeld voor patiënten met een (vermoeden van) corona of een andere besmettelijke ziekte.
Het gedeelte waar de quarantaine- en isolatie faciliteit zat stond leeg en had een eigen ingang. Op die manier was de afdeling gescheiden van de andere afdelingen van LindeStede. Bewoners die bij LindeStede verblijven merkten daarom weinig van het QIF (Quarantaine en Isolatie Faciliteit).
De afdeling was bedoeld voor mensen met (een vermoeden van) corona of een andere besmettelijke ziekte. Het ging om patiënten die niet thuis kunnen blijven in quarantaine, maar ook niet in het ziekenhuis konden worden opgenomen.
Grietje van Buiten, directeur Alliade ouderenzorg (voorheen Meriant) over het personeel van het coronacentrum Friesland in Heerenveen destijds:
'Er zaten weken bij met een hele hoge werkdruk, veel opnames per dag en ook nog eens veel nieuwe collega’s in moeten werken. Inmiddels wordt de coronazorg bijna als gewoon gezien, al is het niet gewoon. Alle mensen die zich dagelijks inzetten voor deze zorg verdienen een groot applaus! Ik heb heel veel respect voor de collega’s die altijd in de frontline van de coronacrisis staan. Daarnaast is de professionele ondersteuning van onze geestelijke verzorgers, maatschappelijk werkers en psychologen ook erg waardevol.'
Meer informatie
-
Quarantaine en Isolatie Faciliteit
Voor de Quarantaine en Isolatie Faciliteit (QIF) in Wolvega waren er 46 bedden beschikbaar. Mensen uit de drie noordelijke provincies, die niet thuis in isolatie/quarantaine konden en mogelijk besmet waren met corona of een andere besmettelijke ziekte, konden hier terecht.
-
Zone indeling
Het QIF had verschillende zones, het zogenaamde stoplichtsysteem. De groene zone betekent ‘schoon’ en hier namen medewerkers pauze. De rode zone was bedoeld voor de patiënten met of een vermoeden van corona of een andere besmettelijke ziekte. Hierin kon men vrij bewegen in de woonkamer, eigen kamer en binnenplaats. En oranje was de overgangszone.